úterý 1. března 2011

Založení blogu

Tento blog nechť zaznamenává všechny mé počiny v ateliéru Petra Hájak a Jaroslava Hulína během letního semestru 2010/11.

Téma: Dům pod Stalinem
... aneb tak jde čas



Úprava blogu v přípravě, hlavní je sdělení a diskuze!


V pátek jsem se byla na místě podívat. Nepřemýšlela jsem hned nad konkrétním řešením, snažila jsem se jen vnímat a cítit okolí. Tohle místo má atmosféru, jakou jen tak někde neucítíte.
- výhled na Prahu nikoliv z místa patřícího do pulzujícího centra
- dojem odtržení, pozorování z odstupu
- intenzivnější přemýšlení o historii, plynoucím času, metronom z něj nezadržitelně ukrajuje -umocnění

Tuhle atmosféru bych nerada měnila, na málokterém místě si člověk takhle zapřemýšlí. Ale zároveň bych chtěla Letné vrátit život, dát nový impuls, směr. Výhled na Pařížskou ulici vedoucí na Staroměstské náměstí je smutný, mrtvý, tmavý (hotely na nábřeží, velká hmota budovy Právnické fakulty , místo lidí zaparkovaná auta. Jak spojit tyhle protichůdné názory?

Příchozí: matky s dětmi, lidé hledající odpočinek, relaxaci, potkat přátele, romantika, sport, ale i skejťáci - hluk, devastace, neklid (špatně?) - co s nimi? Jiný povrch než asfalt?

Závěr
- jedinečnost, monumentalita místa
- důležitý prvek - metronom - obohatit o další rozměr levitace, nad vším, vyrovnaný, nekompromisní, čas nutí přemýšlet nás všechny, pomník dějinám i budoucnosti
- přivedení života z města přes Čechův most, otázka dostupnosti - po schodech nikdo chodit nebude..
- za čím lidé půjdou? ponechání relaxační funkce

Idea
- proláklina skrz letenský kopec, prosklená až na úroveň terénu pláně, na ní by se místy objevovaly zasklené ´´trhliny v zemi, skrz kopec by se pozvolně vystoupalo na úroveň letenských ulic, metronom by překlenoval zasklenou průrvu
- kulturní centrum - hudba, umění spojené s výukou, kavárny ...nezní moc přesvědčivě, přemýšlím



-

Žádné komentáře:

Okomentovat